Home » , , » Pledoarie pentru sport. Pledoarie pentru Phoenix

Pledoarie pentru sport. Pledoarie pentru Phoenix


Galați. Un oraș în care tendința este să se vorbească mai degrabă de rău decât de bine atât de cei care încă mai locuiesc în oraș, cât și de cei care au plecat deja către alte orizonturi. Totuși,  în mijlocul unui ocean de eșecuri există o insulă  numită Phoenix, al cărui succes nu poate fi contestat de nimeni. Tocmai de aceea e oportun de a clarifica de ce Phoenix merită sprijinul Consiliului Local, Consiliului Județean, al tuturor iubitorilor  de sport (cu adevărat iubitori, că declarativ sunt mulți, la concret mai puțini). Bugeac, Humelnicu, Pucheanu, cosilieri locali, reprezentanți ai orașului, cetățeni ai Galațiului, e important să fim cu toții conștienți de ceea ce reprezintă Phoenix înainte de a-i tăia aripile. Asta pentru că finanțarea către Phoenix a fost vădit scăzută fără niciun argument real, iar când s-a pus problema de a fi reparată o eroare a sistemului, unii au sărit să-și dea cu părerea în necunoștință de cauză ori din rea voință, pentru că argumentele le sunt împotrivă.

Copiii Galațiului cresc frumos. Mulți copii
Primul aspect ce trebuie menționat despre Clubul Phoenix este că a clădit în 17 ani de existență un Centru de Copii și Juniori cum nu mai găsești în multe locuri din țară. Cu siguranță este în top 5 din România, indiferent despre ce sport este vorba! Sunt 600 de copii care fac antrenamente, cum nici măcar Oțelul condus de Marius Stan în zilele sale bune nu avea. Sunt zece echipe participante în ligile naționale, de la vârsta de 13 ani în sus, cum nu mai are nimeni din Galați, cu tot respectul pentru munca celorlalte cluburi. Una dintre echipe joacă și într-o cupă europeană! Echipa de Under 14 a CS Phoenix a participat deja într-un turneu în Ungaria și va mai avea și alte deplasări europene.
Cu toate că numărul de 600 pare mare, CS Phoenix ar putea ajunge și la 1000 de copii dacă ar avea infrastructura necesară unde să-i integreze. Pentru că trendul este ascendent, cu siguranță în doi ani Phoenix va avea 1000 de copii în curtea clubului. Copiii care fac baschet la Phoenix sunt învățați nu doar să facă baschet, ci sunt responsabilizați pentru întreaga viață. Phoenix le oferă șansa să devină baschetbaliști la cel mai înalt nivel. Un baschetbalist de primă ligă din România poate câștiga mii de euro pe lună, iar dacă ar fi să ne raportăm la cel mai înalt nivel mondial, baschetbaliștii câștigă la același nivel cu Cristiano Ronaldo și Lionel Messi din fotbal. Unii chiar și mai mult.
Așadar nevoia echipelor de seniori ale CS Phoenix este direct proporționată cu numărul extraordinar de mare de copii. Pentru că acei copii vor crește și vor dori să aibă șansa de a practica baschet la nivel de profesioniști.


Latura de entertainment

Este clar că Phoenix are cel mai numeros public la echipa masculină și un public foarte pătimaș la echipa feminină. Bucuria oamenilor de a asista la jocurile spectaculoase oferite de Phoenix se poate vedea pe fețele lor. Am fost în multe stadioane, în multe săli de sport, am văzut inclusiv la Galați multe evenimente sportive, dar bucuria pe care o produce Phoenix chiar și atunci când pierde (ceea ce e o calitate mai rară decât diamantul violet în lume) este incomparabilă. Uitați-vă pe fețele oamenilor care pășesc în Sala Sporturilor la meciurile de la Phoenix, atmosfera de care se teme orice club din România. Nu că ar fi trivială, ci dimpotrivă, pentru că e foarte caldă și le crește substanțial potențialul favoriților.
Un alt aspect este acela al numărului mare de oameni de toate vârstele care dau năvală pe parchetul de joc după meci pentru poze și autografe. Poate fi văzut pe camerele de supraveghere de la Sala Sporturilor că nicio altă echipă din Galați, cu tot respectul pentru munca depusă de fiecare în parte, nu produce acest interes. De asemenea, în același timp e de văzut numărul mare de copii care participă la evenimentele organizate de Phoenix. E plin terenul în pauza meciului de copii. E o adevărată provocare la revenirea de la vestiare a seniorilor de a-și procura o minge din mâinile picilor care o bat de zor și zburdă fericiți.


Rolul străinilor
Un fapt blamat pe nedrept la Phoenix a fost că aduce sportivi și antrenori străini. Aici e o discuție de purtat cu mai multe argumente:
1-    Toate cluburile din România care își doresc să performeze aduc jucători străini, indiferent de sportul despre care vorbim. Inclusiv la Galați numărul jucătorilor străini este cam la fel la toate echipele. Arcada are cei mai mulți, Danubius la handbal are cinci jucătoare străine, Phoenix are patru la fete, cinci la băieți, Dunărea la hochei a luat campionatul cu jucători străini în mare parte, Oțelul a avut și are jucători străini chiar și în liga a treia, echipa de futsal United are, de asemenea, străini în lot. Asta nu se întâmplă doar la Galați, ci peste tot în țară! Doar mentalitatea comunistă și limitată împiedică acceptarea jucătorilor străini. De altfel, ne bucurăm dacă un jucător român, indiferent de sport, evoluează în străinătate.

2-    Străinii oferă puterea exemplului pentru a se putea dezvolta mai bine tinerii gălățeni. Pentru că nu suntem cei mai talentați și pricepuți la baschet și nu numai, e nevoie să fie aduși jucători de la care cei mici să poată învăța. În cazul de față, la Phoenix, sunt organizate acțiuni săptămânale, prin care sportivi de la Phoenix, români și străini, fac antrenamente demonstrative în FIECARE ȘCOALĂ DIN GALAȚI, un alt lucru unic din Galați. De asemenea, Anthony Gugino, căpitanul echipei și un sportiv cu un caracter deosebit, a fost și s-a antrenat cot la cot cu câteva echipe de juniori de la Phoenix.

3-    De la antrenorii străini învață antrenorii români, de la jucătorii străini învață jucătorii străini. Același sistem l-au implementat, de exemplu, americanii la gimnastică. Au adus inclusiv antrenori români. Acum SUA e pe podium la fiecare concurs de mare rang al gimnasticii, sportul la care România dădea clasă oricui. Așa se progresează, înveți de la cei mai buni. Au fost organizate cursuri de antrenori la Galați, tocmai pentru ca antrenorii români și în special gălățeni, indiferent de nivel, să progreseze sau măcar să li se ofere șansa să progreseze.


Factorul financiar

Dacă nu aprofundăm subiectul, poate părea că banii către sport din partea municipalității sunt aruncați pe fereastră. Dar nu e deloc așa. Dincolo de factorul de entertainment, la care putem face comparația între sport și concerte organizate de către municipalitate, există și alți factori. În jurul unui club sportiv așa cum e Phoenix, sunt și mulți bani care se întorc în oraș. Multe echipe vin și se cazează la hotelurile din oraș, multe cluburi mănâncă la restaurantele din oraș, plus mulți alți agenți economici din Galați care beneficiază financiar prin prestarea de servicii, fie că vorbim de tipografii, firme de pază, farmacii, cadru medical, firme de transport și așa mai departe. Faptul că Phoenix are zece echipe înscrise în ligile naționale înseamnă că banii care se întorc înapoi la agenții economici din oraș sunt multiplicați cu zece, un alt aspect unic în Galați.
Mai mult, Phoenix organizează și alte evenimente și competiții unice  (Sportul în Galați, Galațiul pentru sport, Phoenix Junior Cup, O jucărie, un zâmbet etc.), atât la nivel de copii și juniori cât și la nivel de seniori, așa că banii rulați către agenții economici din oraș sunt mult mai mulți. De asemenea, Phoenix și-a manifestat interesul de a organiza la Galați, pe timpul verii, campionatele naționale de minibaschet și babybaschet, ceea ce ar aduce peste 10.000 de oameni în oraș pe parcursul a trei săptămâni! Asta înseamnă turism sportiv care poate fi exploatat de oraș și, cu siguranță, că Galațiul ar simți din plin în plan economic un asemenea eveniment.


Factorul Nini

Până și transpirația de după antrenament se transformă în formă de pasăre Phoenix

De multe ori ne plângem cum profesioniștii pleacă din oraș sau din țară, dar când îi avem alături și sunt dornici să construiască le punem piedici. Tocmai de aceea ar trebui conștientizat că dacă am avea câte un Florin Nini, președintele CS Phoenix, în fiecare domeniu, acum Galațiul era la un cu totul alt nivel. Aici nu e vorba de un rol electoral sau lucruri de genul, trebuie din start să stârpim impresiile de acest gen. Dar omul e bun la ceea ce face și trebuie sprijinit. Pentru că pe lângă pasiunea sa nemărginită pentru baschet și pentru sport cresc în jur mii și mii de copii care primesc o șansă la un viitor mai bun. Bucurați-vă de oameni ca Nini cât încă mai sunt prin preajmă, până nu-i fură alții căci ofertele sunt convins că se tot adună. Oameni care stau și muncesc de dimineață până la infinit sunt foarte rar de găsit și trebuie puși în valoare.

În concluzie, finanțarea către Phoenix înseamnă finanțarea către comunitate. Proiectele pe care clubul le desfășoară sunt multiple și nu primesc sprijin nici măcar 1% din cât ar trebui din partea municipalității. Înainte să fie acuze și suspiciuni, trebuie văzut ceea ce se construiește în spatele unor echipe de seniori, pentru că Phoenix crește pe zi ce trece ca un copil.P. S. Articolul se referă strict la situația Clubului Phoenix pe care o cunosc îndeaproape, dar în același timp sunt de lăudat și susținut conform a ceea ce realizează fiecare club sportiv în parte.

Articol realizat de Marian Săvăstru

Sursa foto: pagina oficială de Facebook a Clubului Sportiv Phoenix Galați

Jika Anda menyukai Artikel di blog ini, Silahkan klik disini untuk berlangganan gratis via email, dengan begitu Anda akan mendapat kiriman artikel setiap ada artikel yang terbit di Creating Website
 
Support : Creating Website | Johny Template | Mas Template
Copyright © 2011. SportGalati.com - All Rights Reserved
Template Modify by Creating Website
Proudly powered by Blogger