Home » » Cazul Informatica Timișoara – United Galați. Analiza completă și povestea

Cazul Informatica Timișoara – United Galați. Analiza completă și povesteaLiga I de Futsal a scos la iveală un caz extrem de stufos și încâlcit, iar printre echipele protagoniste la acest capitol al scandalului se află și formația gălățeană United.

Din păcate pentru United, după parcursul formidabil din ediția precedentă, atunci când a jucat cu titlul pe masă, la Galați, în meci decisiv, clubul gălățean a ajuns acum în mijlocul unui scandal. Problema și mai mare este că din acest scandal United are numai de pierdut, cel puțin până în prezent. A făcut un drum de pomană până la Timișoara și a pierdut și la masa verde meciul cu Informatica. O să vă relatăm în cele ce urmează firul celor întâmplate până acum, așa cum am înțeles din ceea ce s-a prezentat astăzi, în cadrul unei conferințe de presă, după aflarea deciziei nefavorabile din partea Comisiei din partea Federației Române de Fotbal.

Informatica Timișoara n-a vrut să dispute meciul cu United

United Galați a plecat de pe 5 noiembrie 2017 înspre Timișoara, pentru a disputa două zile mai târziu un derby al Ligii I de Futsal, cu o altă pretendentă la câștigarea campionatului, Informatica. Pe 6, când United era deja la Timișoara, în pregătirea meciului, s-a luat o decizie de forță majoră din partea Federației Române de Fotbal (forul care organizează competiția) de a amâna meciul la o dată ulterioară. Cei de la Timișoara au solicitat acest lucru din cauza unor probleme medicale pentru 8 dintre cei 12 jucători aflați în lotul primei echipe. Conform regulamentului de futsal, o echipă dacă nu are cel puțin 5 jucători valizi din motive obiective, nu poate să evolueze și se amână jocul.  Motivul invocat de către cei de la Timișoara ar fi ceva legat de o indigestie. Mai direct, jucătorii n-ar fi putut juca pentru că sufereau de diaree. Cei de la United au simțit că e ceva cusut cu ață albă pentru că știau de problemele financiare ale celor de la Informatica din momentul respectiv. În meciurile precedente celui din 7 noiembrie, Informatica nu a aliniat cea mai bună formulă de joc, unii sportivi refuzând să mai joace până la plata restanțelor. De aici s-au ridicat suspiciuni și s-a depus un memoriu la FRF. Povestea continuă în mai multe direcții.

United, în pregătiri pentru reluarea campionatului

Primul lucru pe care îl acuză cei de la United este faptul că lista oficială de jucători a celor de la Timișoara ar fi cuprins un număr de circa 20 de jucători, iar cu 8 bolnavi totuși s-ar fi putut desfășura partida. Cel puțin asta reiese și din meciurile disputate până la data de 7 noiembrie 2017. Doar că Informatica Timișoara se apără spunând că s-a renunțat la unii dintre jucători pe parcurs și chiar au rămas cu 12. Pare din nou destul de șubredă explicația, însă doar FRF deține controlul și poate verifica. Ce știm până acum e că Federația le-a dat câștig de cauză.
              
Al doilea lucru pe care îl acuză cei de la United este faptul că acei 8 jucători nu sufereau de vreo boală, ci Informatica ar fi avut probleme de cu totul altă natură cu jucătorii, probleme prin care nu puteau solicita amânarea partidei pe caz de forță majoră. Informatica Timișoara a prezentat adeverințe medicale pentru fiecare în parte, cu semnătură și ștampilă din partea medicului. Cine poate verifica autenticitatea verdictului medical? O întrebare la care cu greu putem găsi un răspuns elocvent de la distanță. De precizat că o altă acuză venită de la United în această speță este incompatibilitatea verdictului din cauza faptului că acel medic ar fi și medicul clubului. Un alt aspect ce poate fi ușor de verificat de către FRF.

Nu poți să joci, dar poți să bei bere în club?

O întrebare la care cei de la United vor un răspuns, prezentând un fapt, posibil adevărat, dar la care nu sunt prezentate dovezi clare.  Cu o seară înainte de data propriu-zisă a programării inițiale, cei de la United au avut liber din partea conducerii și au ieșit cu toții în oraș, la un club din Timișoara. Surpriză sau nu, delegația gălățeană afirmă că acolo a dat nas în nas cu doi jucători de la Timișoara, Iancu și Ilas, doi dintre cei cu probleme medicale.
1-      Au filmat, dar filmarea este prea întunecată și nu se poate confirma din acel clip dacă sunt sau nu cei doi jucători de la Timișoara.

2-      Un jucător de la United a discutat pe aplicația whatsapp cu Iancu, în care acesta ar fi confirmat că a fost în acel bar/club și a băut bere cu o seară înainte de presupusul meci (adică nu mai avea probleme medicale atât de grave pe cât era prezentat de club), doar că nici acea discuție nu poate fi dovedită. A fost ștearsă.


3-      Rămâne valabilă și întrebarea dacă atunci când există un verdict medical că un jucător nu e apt să joace un meci de Liga I, dacă ar fi capabil să iasă la un bar. Ar fi sau nu? Logic ar fi să nu. Dar poate că nu e atât de elocvent.

Un alt aspect pe care cei de la United îl susțin ar fi că unul dintre jucătorii sârbi de la Informatica Timișoara nici măcar nu era în țară în momentul când a fost emisă adeverința medicală pe numele său, prin care se cerea amânarea meciului.  Președintele Toader Ștefu afirmă că are informații clare în acest sens de la jucătorii sârbi de la Dunărea Călărași, buni prieteni cu respectivul sârb de la Timișoara. Doar că nici cei de la Călărași nu au declarat public acest lucru, nici măcar în fața Comisiei care a judecat cazul. 

Vlad Iancu (Informatica Timișoara)


Unde a greșit United în toată povestea

Federația Română de Fotbal a reprogramat meciul pentru data de 23 noiembrie 2017, la 16 zile distanță de la programarea inițială. Aici a apărut un alt caz de forță majoră din partea celor de la Informatica Timișoara. Clubul gazdă, club organizator al meciului, nu a putut folosi Sala Sporturilor din Timișoara la data de 23 noiembrie, pentru că era programat un alt eveniment.  Așa că a cerut disputarea partidei într-o altă sală din județul Timiș. Regulamentul spune că trebuie să fie cel puțin 10 zile în avans între solicitarea mutării locației și data jocului. Termen pe care Informatica Timișoara l-ar fi încălcat, conform reprezentanților United. În general, în cazuri de acest gen există penalitate financiară pentru echipa organizatoare.

Marea greșeală a celor de la United a fost că echipa nu s-a prezentat în data de 23 noiembrie la meciul programat de către Federația Română de Fotbal, din cauza faptului că a depus memoriu pentru jocul ce trebuia disputat la 7 noiembrie, dar și pentru că locul de desfășurare s-ar fi schimbat față de cel inițial, în afara termenului de zece zile. Practic, efect de forță majoră la altă forță majoră. Însă prin neprezentare, cei de la United și-au dat foc la valiză. Nu aveau girul niciunui for superior de a refuza participarea la joc. Practic, au încercat să-și facă dreptate singuri. Și au mers la comisie și cu acest nou caz. Probabil că era mult mai indicat să participe la competiție și să conteste și cea de-a doua partidă din cauza neconcordanțelor privind locul desfășurării partidei. Sigur ar fi dat dovadă de mai mult fairplay față de competiție.

Toader Ștefu, președinte CS United Galați, la conferința de presă

United merge până la TAS

Președintele Toader Ștefu a garantat astăzi, în cadrul conferinței de presă organizate de către United Galați, că gruparea sa va face recurs la decizia Federației Române de Fotbal și că va merge până la TAS (Tribunalul de Arbitraj Sportiv), forul internațional foarte des menționat în peisajul românesc legat de FRF.
Toader Ștefu: N-o să încetăm niciodată să ne apărăm interesele.  Suntem hotărâți să mergem până la capăt. Acum urmează Comisia de Recurs din cadrul Federației, dar ne vom adresa și Ministerului. Este un abuz! 


Concluziile unui caz încâlcit

Comisia din partea Federației a soluționat meciul Informatica Timișoara – United Galați cu victoria, scor 5-0, în favoarea gazdelor, fără o motivare a sentinței până la ora publicării acestui material.  Așadar, United a pierdut banii de pe drum, punctele și a ieșit și cu imaginea terfelită dintr-un scandal ce trebuia rezolvat altfel. United pare să aibă dreptate, dar nu are suficiente dovezi să demonstreze, plus că nu a dat dovadă de bună credință atunci când a trebuit să facă deplasarea pentru jocul din 23 noiembrie. Indiferent de rezultat, oricum contestația putea fi făcută dinainte de meci. E de înțeles amărăciunea celor de la United, dar e de neînțeles decizia de neprezentare. Se dovedește încă o dată că în sport nu e niciodată o soluție să boicotezi un meci. Iar dacă cei de la Timișoara au reușit să fenteze sistemul, e clar că au facut-o cu ajutorul unor oameni din interiorul Federației Române de Fotbal.

Răzvan Burleanu, alături de un fan din Timișoara, după o finală a Cupei României la futsal

Răzvan Burleanu a pierdut un vot
O temă secundară din acest tam-tam, dar și foarte fierbinte, a ieșit în jurul lui Răzvan Burleanu, președintele FRF. Ștefu a anunțat că și-a pierdut încrederea în președinte după decizia de astăzi a Comisiei. Cât va avea de suferit Burleanu în această ecuație? Probabil că foarte puțin spre deloc, având în vedere că este cotat, cel puțin la momentul de față, cu șanse foarte mari să câștige încă un mandat în postura de președinte al Federației Române de Fotbal, la alegerile din acest an. Totuși, e un vot care se scade, nu se adună.


Articol realizat de Marian Săvăstru
Jika Anda menyukai Artikel di blog ini, Silahkan klik disini untuk berlangganan gratis via email, dengan begitu Anda akan mendapat kiriman artikel setiap ada artikel yang terbit di Creating Website
 
Support : Creating Website | Johny Template | Mas Template
Copyright © 2011. SportGalati.com - All Rights Reserved
Template Modify by Creating Website
Proudly powered by Blogger