Phoenix Galați – la vârsta majoratului!

92
4 octombrie 2000. O sală de sport, un antrenor ambițios pentru care bine și foarte bine nu există ci doar excelent, doi copii și câteva mingi de baschet. Așa a început o frumoasă poveste ce avea să crească metamorfozată parcă într-un copil. Cu primele participări la turnee, primele titluri de campioni câștigate, prima participare în Liga Națională și primul club din România cu piramida completă. Pentru că așa este și în viața de zi cu zi, proiectul a întâmpinat nenumărate piedici, dar nu s-a dat bătut niciodată. Pentru că simbolizează pasărea Phoenix, a cărei definiție este că pornește, arde și apoi renaște din propria cenușă. Clubul Sportiv Phoenix Galați a celebrat majoratul în liniște, în urmă cu trei zile, la 18 ani de existență. Acum, copilul a plecat la facultate, iar părintele său îl susține de la distanță cu o și mai mare ardoare în suflet. La mulți ani, Phoenix Galați!
Emoționantă și îmbucurătoare prezentarea de mai sus, într-adevăr mă uit în urmă și văd doar zâmbete, doar bucurii, și parcă toate sacrificiile, toate durerile de moment au trecut, uitându-te cât de frumos și cât de mult s-a dezvoltat acest copil care avea o vârstă fragedă, care își dorea multe, visa multe, și mă uit astăzi, ca un făcut, exact la 18 ani, parcă copilul pleacă de lângă tine sau tu pleci de lângă el. Dar, probabil că pentru a fi o poveste cu adevărat frumoasă și a fi o adevărată istorie a unui club care cu siguranță va merge mai departe și își va croi drumul pe axa profesionalismului și a performanței, va face ca toate aceste lucruri să creeze o poveste nu doar frumoasă ci și unică. 
– Cât de mult credeați în momentul în care ați început acest proiect că veți ajunge până la 18 ani de existență și cu atâtea performanțe în spate ? 
Sigur că nu aveam curaj, pe atunci condițiile erau total diferite. Clubul a fost primit cu neîncredere, cu suspiciune, exista acea ”naționalizare”  a sportului în acel moment e vorba de anii 2000, când dacă vroiai să faci un sport, baschet, handbal, volei sau orice alte sport, exista un club, un profesor sau doi, și îți convenea nu îți convenea, trebuia doar să te duci acolo și să te înscrii. De aceea a pornit greu, a pornit doar cu  ambiția și încrederea mea și a lui Gelu Cazanoschi, o încredere care creștea pe parcurs ce noi ne dezvoltam și noi ofeream încrederea copiilor, părinților, oamenilor, care încet încet își dădeau seama că planul nostru este de a face lucrurile un pic altfel, creșteau, automat am crescut și noi. Am dezvoltat idei, de la fiecare etapă și de la fiecare rezultat ne pregăteau, ne lansau parcă într-o praștie care încerca să ne arunce din ce în ce mai departe. Totul a culminat cu rezultate notabile la copii și juniori, am fost, cred, primul club care a reușit să câștige titlul de campioană atât la mini baschet cât și la baby baschet în același an. Sigur, după aceea lucrurile s-au mai întâmplat, dar noi eram deschizători de drumuri. Copii au crescut, au ajuns la loturile naționale și sigur că și nouă ne-a apăsat pe umeri o haină a responsabilității și anume aceea de a ne dezvolta odată cu copii noștri, de ai face din ce în ce mai buni, mai performanți, pentru că clubul ajunsese, dincolo de a obține un titlu sau nouă sau 11 câte are în acest moment, clubul nostru era pe buzele tuturor tocmai pentru că aveam și copii la echipele naționale, participam și la competiții internaționale, acest lucru ne-a obligat și pe noi ca antrenori să creștem și să ne dezvoltăm. 
–  Pe lângă performanțele sportive, așa cum ați spus, Clubul Sportiv Phoenix Galați a format oameni, a format sportivi și a format cariere. Cum v-ați simțit în urmă cu o săptămână și câteva zile atunci când David Stan reușea un double – double în meciul cu CSM Târgu Mureș ?
– Foarte fericit, mai ales că David este copilul unui baschetbalist, Stan Cătălin, și mă bucur că el ca părinte și-a îndrumat copii atât pe David cât și pe fiica lui, care practica handbalul, mă bucur că i-a îndrumat către sport, pentru că sportul formează caractere. O bucurie mare, mai ales că Gelu Cazanosci și Tudose Toderașcu l-au atras, l-au făcut să vină la sală, el a avut câteva ezitări să se țină, să nu se țină de performanță, într-un final măiestria celor doi antrenori la determinat să se  apuce serios de baschet și la recomandările lor el l-am luat, acum doi ani, lângă mine la Liga Națională, mulți s-au mirat, au spus că e prea repede, dar el este un copil bun, muncitor, și cu ambiții mari. Faptul că a reușit primul double –  double din carieră nu poate fi decât o certitudine și o încredere a faptului că munca cu copii și formarea talentelor este muncă extrem de grea, cere perseverență, cere ambiție, și sigur că nu este ușor, dar satisfacțiile sunt pe măsură. A fost ca un cadou pentru noi. 
Interviul a fost realizat în cadrul emisiunii Lider Sportiv, Pro FM Lider FM, cu fondatorul și creatorul Clubului Sportiv Phoenix Galați, Florin Nini.    
FotbaLucas - Revista copiilor indragostiti de fotbal
FotbaLucas - Revista copiilor indragostiti de fotbal
FotbaLucas - Revista copiilor indragostiti de fotbal
FotbaLucas - Revista copiilor indragostiti de fotbal